Haberler

Android İşletim Sisteminde Overclock Rehberi

Android işletim sistemi hepimizin bildiği üzere Linux tabanlı ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Açık kaynak kodlu olması ile de Android üzerinde pek çok ayar yapabilmemize olanak sağlamaktadır. Ayrıca Linux sisteminde çeşitli işlemci hızları ve bu hızlara ait bazı terimler vardır. Genel isim olarak Governor adı altında toplanan bu terimlerden en çok kullanılan modu özellikli olarak inceleyelim.

Ondemand: Maksimum ve minimum işlemci hızının kullanıcı tarafından ayarlanıp, Linux tabanında hızı dilediğiniz gibi arttırıp düşürebileceğiniz bir hız ayarı olarak adlandırılır. Örnek olarak, 200 Mhz minimum frekansı, 1000 Mhz maksimum frekansı olan bir cep telefonu tuş kilidi modunda iken ve uygulama çalıştırmazken 200 Mhz üzerinde çalışır. Fakat tabanda çalışan uygulamalar arttıkça maksimum değer olan 1000 Mhz’e doğru yükselmeye başlar. Tam kapasitede maksimum seviyede çalışacaktır.

Pek çok telefon modelinde uyumlu olarak çalışabilen pek çok Overclock programı mevcuttur. Her birinin içeriği ve uygulaması farklı olsa da, temelde çalışma prensibi ve mantığı aynıdır. Fakat Android cihazınıza Overclock uygulayabilmek için mutlaka telefonuz root edilmiş olması gerekiyor. Uygulayacağınız Overclock sayesinde telefonunuzun hızını işlemcinizin size sunacağı özelliklere göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca işlemciniz ne kadar Overclock dostu ise, cihazınızın Overclock frekansı o kadar hızlanabiliyor. Küçük bir artık dahi olsa hissedilebilir bir hız artışını görebilirsiniz.

Burada sizin için tercih edebileceğiniz bir seçenek sunuluyor. Eğer ki cep telefonunuz daha hızlı olmasını istiyorsanız, şarj süresinin düşecek olduğunu unutmamanız gerekiyor. Bununsebebi ise işlemcinizin daha çok çalışması ve performansı arttırmaya yönelik hareket etmesi sebep oluyor. Eğer ki sizin için pil ömrü önemli ise, dilerseniz telefonunuzun çok ağır çalışmasın göze alarak, çalışma frekansını minimuma düşürüp telefon pil süresini arttırabilirsiniz.

Governor seçeneklerinden telefonunuzu dilediğiniz moda getirebiliyorsunuz. Bu modlardan aşağıda biraz daha bahsedelim.

Performance: Bu mod, Android işletim sistemi kullanan cep telefonunuzun işlemcisinin sadece maksimum düzeyde ve en yüksek frekansta çalışmasını sağlamaktadır. Telefonunuzun işletim sistemi, çalışan ya da çalışmayan programların yük durumunu kontrol etmeyecektir. Bu durumda telefonunuza ait işlemcinin sağladığı en yüksek hızda ve tam performansta telefonunuzu kullanabileceksiniz. Fakat bu durumda atlamamanız gereken bir konu var. Pil ömrü minimuma inecektir.

Powersave: Performance modunun aksine, telefonunuza it olan işlemcinin minimum değerde ve sabit olarak çalışmasını ayarlayacağınız moddur. Yani telefonunuzun işletim sistemi, tüm uygulama ve yazılımları iş yükü olarak kabul edecek ve telefonunuzu minimum frekansta çalıştıracaktır. Bu sizin için çok uzun bir pil ömrü olsa da telefonunuzda inanılmaz bir ağırlaşmaya sebebiyet verecektir.

Son olarak ise, yazımızın başından beri bahsettiğimiz Ondemand modu ile bu frekans aralıklarını siz belirleyebilir ve dilediğiniz ayarlarda kullanabilirsiniz.

Ayrıca Overclock yaptıktan sonra programda var olan Apply On Boot seçeneğini aktif ederek, telefonun her açılışta otomatikman tercih ettiğiniz modda çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca Show Notification seçeneğini aktif ederek programın verdiği uyarıları ekranınızda görebilirsiniz ve bu uyarıları takip edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Custom ROM Nedir? Ne İşe Yarar? Avantajları Nelerdir? başlıklı makalemizde custom rom, Custom ROM avantajları ve Custom ROM kurulum hakkında bilgiler verilmektedir.

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu