Kategoriler: Araçlar

Rootsuz Telefonlarda Kaldırılamayan Uygulamaları Kaldırma Nasıl Yapılır

Android işletim sistemine sahip olan akıllı cihazlarınızın, yazılım tarafından yüklenen ve root yapmadan hiçbir türlü kaldırılamayan uygulamaları artık kaldırılabiliyor.

Sistem tarafından fabrika ayarlarında otomatik olarak yüklenen bu programlar, çoğu Android kullanıcısı tarafından gereksiz olarak görülmektedir. Hiç kullanılmayan ve telefon hafızasında gereksiz yere yer kaplayan bu uygulamaları kaldırmak için telefonunuzun rootlanmış olması gerekmektedir. Rootladığınız Android işletim sistemli telefonunuzda, bu uygulamaların hangisini yükleyeceğinizi seçebiliyor, böylelikle telefonunuzun hafızasında gereksiz yere yer işgal eden ve telefonun hem çalışma kapasitesini, hem bataryasını hem de hafızasını gereksiz yere işgal eden bu uygulamalardan kurtulabiliyorsunuz. Fakat root yapılmamış telefonlarda maalesef bu uygulamaları normal yollardan yani uygulama yöneticisinden kaldıramıyor ve telefonunuza hükmedemiyorsunuz. Root yapılan telefonun garanti kapsamından düştüğü de düşüldüğünde en azından 2 yıl boyunca bu geeksiz uygulamalara maruz kalıyorsunuz.

Fakat artık telefonunuzu rootlamadan ve herhangi bir sistemsel değişiklik yapmadan çok kolay bir şekilde,  kullanmadığınız bu gereksiz uygulamaları sonlandırabiliyor, silebiliyor ve telefonunuzda her anlamda yer açabiliyorsunuz. Hafızası düşük olan telefon sahipleri, bu yöntem ile telefonlarında hem yer açabilecek hem de telefonlarını daha verimli bir şekilde kullanabilecekler.

Root yapılmamış telefonunuzda bu işlemleri yapabilmek için öncelikle, “Debloater” uygulamasını ücretsiz bir şekilde bilgisayarınıza indirip kurmanız gerekmektedir.

Bilgisayarınıza indirip uygulamayı kurduktan sonra, yapacaklarınız aşağıdaki gibidir:

  • Telefon ayarlarından, telefonunuzun geliştirici seçeneklerini aktif etmelisiniz.
  • Geliştirici seçeneklerini aktif ettikten sonra, geliştirici seçeneklerinden USB Hata Ayıklama seçeneğine gelip bu seçeneği de aktif ediyorsunuz.
  • USB kablosu yardımıyla telefonunuzu bilgisayarınıza bağlamanız gerekmektedir. Telefonunuzu bilgisayarınıza bağladıktan sonra karşınıza Debloater tarafından bir uyarı mesajı gelecektir.
  • Bu uyarının sağ alt köşesinde OK butonuna tıklıyoruz.
  • Programı çalıştırıyorsunuz ve program çalıştıktan sonra Read Phone Packages butonuna tıklamanız gerekiyor. Bu butona tıkladıktan sonra akıllı telefonunuzun içerisinde bulunan tüm uygulamaları göreceksiniz.
  • Android işletim sistemli telefonunuzda hem sizin yüklediğiniz hem de sistem tarafından otomatik olarak yüklenen tüm uygulamaları burad göreceksiniz.
  • Listelenen programlar içerisinde kaldırmak istediğiniz programın yanında bulunan kutucuğu aktif ederek, en sonrasında Apply butonuna basmanız gerekmektedir. Bu işlemi de tamamladıktan sonra telefonunuzda sistem tarafından yüklenen uygulamaları da silebilmiş olacaksınız.

Android işletim sistemine sahip olan tablet ve telefonlarınızda, root yapmadan uygulayabileceğiniz bu yöntemle, gereksiz tüm uygulamaları telefonunuzdan kaldırmış olacaksınız. Fakat burada oldukça dikkat etmeniz gereken bir konu var. Bu liste içerisinde, sadece telefonunuzun sizin tarafınızdan kullanıma açık olan uygulamaları değil, sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını da sağlayan uygulamalarda listelenmektedir. Bu listeden program seçimi yaparken emin olmadığınız hiçbir uygulamayı silmeye kalkışmayın. Sistem çalışmasını etkileyecek programlardan birini silerseniz, telefonunuz kullanılamaz hale gelebilir. Bu konuda uyarımızı yapmayı da görmezden gelemeyiz.

Root ve sistem üzerinde herhangi bir şekilde değişiklik yapmadan, kullanılmayan uygulamaları kaldırma işlemi bu kadar kolaydır.

Bir önceki yazımız olan Android Cihazınızı Klavye ve Mouse Olarak Kullanabilirsiniz başlıklı makalemizde android cihaz klavye mause olarak kullanma ve Android işletim sistemi hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumları Göster

  • iyi günler
    samsung s3 mini orjinal 4.1.2
    malesef root suz olduğu için program çalışmıyor diyor

    • Kaldırmaya çalıştığınız uygulamanın adı nedir öğrenebilir miyiz?

Paylaş

Son Makaleler

Android Telefonu Rootlamadan PC’ye Yansıtma

Akıllı telefonlarınız, geleneksel olarak bir bilgisayarda yapılan tüm görevleri gerçekleştirmenize olanak tanıyan günlük dijital arkadaşlarınızdır.…

Şub 22, 2024

Samsung Galaxy S24 serisi eSIM ve çift SIM’i destekliyor mu?

Samsung Galaxy S24 serisi bir telefon almayı düşünüyorsanız bu cihazların SIM teknolojisini nasıl uygulayacağını merak…

Oca 23, 2024

RCS vs SMS: Fark nedir?

Mesajlaşma, her modern akıllı telefonun mükemmel bir işlevidir; çünkü mesajlaşmanın faydaları, birisini telefonundan aramaya kıyasla…

Kas 18, 2023

Honor USB Driver Sürücü İndir

Windows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 için Honor USB Drivers İndirme…

May 6, 2023

Gspace APK İndir

Huawei veya diğer markalar için Google servislerini yüklemek isterseniz bu uygulama tam size göre. Gspace…

Oca 20, 2023

2023’ün PC ve Mac İçin En İyi Android Emülatörleri

Android emülatörleri şaşırtıcı derecede popülerdir. PC'nizde mobil oyun oynamanın birçok avantajı vardır. Kontroller için mouse…

Oca 17, 2023