Haberler

Root Nedir? Nasıl Yapılır? Root Yöntemleri Nelerdir?

Windows işletim sistemini kullananlar standart bir kullanıcı hesabıyla bilgisayarları kullanırlar. Windows’ta administrator olarak oturum açtığınız zaman bilgisayara tam erişim sağlama yetkiniz oluyor. Bu yetki ile bilgisayarda bulunan her şeye erişebilir diğer kullanıcıların hangi dosyalara hangi programlara erişme yetkisine sahip olmasını kontrol edebilirsiniz. Bu kullanıcı tip Linux’ta root olarak adlandırılan bu kullanıcı tipi android işletim sisteminde de mevcuttur. Android işletim sistemi Linux tabanlı olduğu için Linux’ta kullanılan birçok terime Android işletim sisteminde de rastlayabilirsiniz.

Android işletim sisteminde root yetkisine sahip olduğunuz zaman birçok şey üzerinde değişiklik yapabilir. Bu değişikliklere aşağıda birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Özelleştirilmiş işletim sistemlerini (custom rom) yükleyebilirsiniz. Örneğin Cyanogenmod, Pac-Man, Miui işletim sistemleri.
  • Android tabanlı işletim sisteminde ekran ayarları, ses ayarları üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
  • Gizli dosyalara erişebilirsiniz.
  • Root yetkisi isteyen uygulamaları kullanabilirsiniz.
  • Telefonun hafızası uygulama yüklemek için yeterli değilse uygulama ve oyunları hafıza kartına taşıma işlemini yapabilirsiniz.
  • Bahsettiğim bu faydalar dışında ve daha birçok şey üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.

Her akıllı telefon markasının root yöntemi farklıdır. Hatta her markanın telefon modelleri bile farklı yöntemler le root olabilmektedir.

Root Nasıl Yapılır?

Samsung Telefonları Root Yapma İşlemi:

Bu markaya ait romları indirmek isterseniz kaynak olarak vereceğimiz siteler var fakat birçoğu ücretsiz indirme olanağı sunmasına rağmen düşük hızda veri transferine izin veriyor. Hızlı veri transferi için ücretli üyelik almanız gerekiyor. Bizde bunun farkında olarak elimizden geldiği kadar Androidmakale.com olarak Yandex Disk, Google Drive, Mega.co gibi sitelerden yüksek hızla indirmeniz için linkler bulmaya çalışıyoruz.

Akıllı telefon modeliniz için gerekli rom dosyasını bulduktan sonra Odin programını indirip yükleme işlemini yapabilirsiniz. Bu işlemler detay istediği için akıllı telefonunuzun modelini sitemizin arama bölümüne yazıp yükleme işlemini anlatan makaleyi okuyup daha hızlı yapabilirsiniz.

Diğer Akıllı Telefon Modellerini Root Yapma İşlemi:

Her marka için çeşitli root yapma yöntemi bulunmaktadır. Türkiye’ de bulunan replika telefonları (diğer adıyla Çin malı) Kingo Root, One Click Root gibi programlar ile kolayca root yapabilirsiniz. HTC, Motorola, LG, Nexus, Asus, Casper, Vestel, Sony ve diğer modellere ait root yöntemlerini sitemizde menüde bulunan cihazlar sekmesinden ulaşarak öğrenebilirsiniz.

Root yapma nedir, nasıl yapılır ile ilgili bilgileri sizlerle paylaştık. Bir sonraki yazımızda kernel nedir, overclock nedir, Cyanogenmod nedir gibi sorularınıza cevap vermeye çalışacağız. Sizin de merak ettiğiniz ve detaylı olarak anlatmamızı istediğiniz bir şey olursa bize iletişim sayfamızdan mail attıktan sonra sitemize sağ taraftaki abone ol bölümüne mail adresiniz yazınız. Bizde gerekli makaleyi hazırlayıp sitede yayınladıktan sonra size bilgi veririz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.

Bir önceki yazımız olan Rom Nedir? Nasıl İndirilir? Nasıl Yüklenir? başlıklı makalemizde android makale, android makaleniz ve android prom hakkında bilgiler verilmektedir.

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu